Åben Dialog er en tilgang, der giver sindslidende et bedre forløb fra sygdom tilbage i dagligdagen.
Hvad er Åben Dialog?
Med Åben Dialog samles professionelle fagpersoner fra Regionspsykiatri, Socialpsykiatri, Socialsektionen og Jobcenter med borgeren og borgerens private netværk til en række Åben Dialog møder. I fællesskab – og med udgangspunkt i den sindslidendes egne ønsker – lægges en plan for det videre forløb.
På denne måde får borgeren mulighed for at blive hørt og indgå i en dialog om sit forløb. Det betyder ofte, at borgeren i højere grad tager ansvar for eget liv. Samtidig får dialogen det professionelle og det private netværk til at trække i samme retning og støtte den sindslidende i forløbet.
Hvorfor Åben Dialog i Silkeborg Kommune?
Vi gør det, fordi det virker. Åben Dialog giver mere målrettede og effektive forløb for netop denne gruppe af borgere, samtidig med at alle parter oplever et mere positivt og integreret forløb.
Tidligere har en del sindslidende følt, at psykiatri, kommune og Jobcenter lagde forskellige planer med forskellige mål, og at man skulle fortælle sin historie mange gange til mange forskellige personer. Det kan have en negativ virkning på sindslidende, som prøver at blive raske.
Åben Dialog er både en mødeform og en behandlingsform, og tilgangen giver den sindslidende ro, så de fleste oplever færre symptomer i et Åben Dialog forløb. Åben Dialog aktiverer desuden borgerens egne ressourcer og hele borgerens netværk.
Åben Dialog har kørt som en forsøgsordning i Silkeborg Kommune fra 2011 til 2013, og på baggrund af forsøgsperiodens positive resultater er fremgangsmåden blevet indført som et generelt tilbud for borgere i Silkeborg Kommune.
Er Åben Dialog en idé for en af de borgere, du har kontakt med?
Hvis Åben Dialog kunne være relevant for en borger, du har kontakt med, så skal du tage kontakt til Åben Dialog kontaktpersonen i din organisation.
Skal du deltage i et Åben Dialog møde?
Du bør forberede dig med ”Fire trin til et godt Åben Dialog møde”.